Eline kwam als winnaar uit de bus van de wedstrijd van Mommy Knows Best (www.mommyknowsbest.nl) op de Negen Maanden Beurs met haar tip voor aanstaande mama’s. Ze had hiermee een complete geboortereportage in Noord-Holland gewonnen, aangeboden door Sandrinos Geboortefotografie. Natasha, de vrouw achter Mommy Knows Best, ken ik al een aantal jaar. Ik mocht haar beide bevallingen fotograferen (zie o.a https://www.sandrinosgeboortefotografie.nl/2017/08/13/geboortefotograaf-amsterdam/)

Geboortereportage

Voorafgaand aan de uitgerekende datum (15 juni) maak ik kennis met Eline en haar man Mark en hun twee dochters bij hen thuis in Noord-Holland om de geboortereportage door te spreken. Eline is dolblij dat ze de geboortereportage heeft gewonnen. Ze weten niet of ze nu een jongetje of een meisje krijgen. Spannend! Stiekem vind ik dit zelf ook altijd erg leuk als ouders het niet willen weten. Er is 1 datum dat we liever niet willen dat Eline gaat bevallen en dat is op de dag dat de Champions League finale wordt gespeeld. Op dat moment denken we nog dat Ajax in de finale komt………

Ingeleid

Haar zwangerschap verloopt niet helemaal zonder problemen. Ze wil dolgraag thuis bevallen maar door zwangerschapscholestase mag dit niet meer.  Ze zal worden ingeleid in het ziekenhuis in Den Helder met 37 weken. Ze moet regelmatig naar het ziekenhuis voor controles qua bloedprikken. Ook haar lever is pijnlijk.

Ontsluiting

Op vrijdag 24 mei laat Eline weten dat ze die dinsdagavond in het ziekenhuis wordt verwacht voor een ballon. Ze hoopt dat deze er dan woensdagochtend uit is en dat ze dan kan bevallen. Ze heeft op dat moment 1 cm ontsluiting maar dat is te weinig om de vliezen te breken.

Die dinsdagavond laat Mark in de groepsapp weten dat Eline aan de ctg ligt en een ballon heeft gehad. Eline blijft slapen in het ziekenhuis, Mark gaat weer naar huis.

Ballon

De volgende dag om 07.53 uur appt Eline dat de ballon eruit gehaald is en dat ze op 4 cm zit. ‘Het is hier nu druk met bevallen dus ze gaan logistiek even kijken wanneer ze mijn vliezen doorprikken’. Eline heeft nog niet echt weeën maar vooral krampen. ‘De volgende stap is eerst vliezen doorprikken en kijken  wat mijn lichaam doet. Ook omdat ik snel (kan) bevallen’.

Uitzicht

Om 08.32 uur laat Mark weten dat de vliezen zijn gebroken en dat ze op 6 cm zit. Mark heeft uiteindelijk ook in het ziekenhuis geslapen. Ik ga gelijk die kant op. Als ik in kamer 1 binnenkom, valt als eerste het prachtige uitzicht op. Je kijkt zo over de duinen naar de kust. Het ene moment vangt Eline heel beheerst de weeën op, het volgende moment zit ze rustig op haar mobiel en is ze goed aanspreekbaar.

De verloskundige (vk) komt na tienen checken hoe ver Eline nu is: 7 cm. Volgens de vk gaat alles volgens schema, de indeling komt wast later na eerdere bevallingen. Eline gaat op de gang plassen en wil graag uit bed en gaan staan. De zwaartekracht heeft haar bij de andere bevallingen altijd geholpen.

Heftiger

Het wc bezoek zorgt er inderdaad voor dat de weeën heftiger worden. Eline kan nu bijna niet meer ontspannen tussen de weeën door en hangt hulpeloos aan Mark. Ze wil alleen maar hangen aan hem. De zwaartekracht lijkt zijn werk goed te doen! Om 10.44 uur jammert Eline dat ze het niet leuk meer vindt. Ze weet niet meer wat ze moet doen of hoe ze de weeën moet opvangen. Mark krijgt last van zijn rug en schouders maar houdt dapper vol. ‘Ik maak morgen wel een afspraak met de fysio’, grapt hij.

Het zijn duidelijk de laatste centimeters ontsluiting. ‘Ik heb zo’n pijn, help me’, zegt Eline tegen de vk. Zij meet om 11.06 uur dat ze 9 cm nu heeft. Het gaat supersnel nu, er zit nog een klein randje maar die zal met de volgende wee ook weg zijn, vermoedt de vk.

Baby

Eline voelt de baby komen en na een paar persweeën wordt om 11.15 uur de baby geboren! Mark heeft het wat zwaar en is zichtbaar opgelucht als de baby geboren is. Hij ziet wat witjes. Maar wat is het geslacht van de baby???? Niemand heeft nog gekeken. De vl tilt de baby op en het is……. een jongetje! Eline giert het uit van het lachen, tussen haar tranen door. Ze waren beiden van een meisje uitgegaan.

Eline en Mark bewonderen de baby en Mark belt snel de familie op. Niet veel later komen de ouders van Mark binnen met de twee meiden. Die reageren zo blij als ze horen dat ze een broertje hebben gekregen! Ze kunnen hun ogen niet van Cas, want zo heet hij, afhouden. Ook de moeder van Eline komt met haar partner binnen en is apetrots.

Kroketten

Voor de lunch worden kroketten gebracht en uiteraard ontbreken de beschuit met muisjes ook niet. Cas wordt gewogen en gemeten: 3380 gram en 50 cm. Hij doorstaat alle testjes en wordt aangekleed. Inmiddels heeft Eline gedoucht en ze voelt zich helemaal goed. Rond 14.00 uur mogen de kersverse ouders met Cas naar huis. Alsof er niks gebeurd is verlaten ze dolblij het ziekenhuis.

Een paar dagen laten stuur ik een voorproefje en krijg een ontzettend lieve reactie terug van Eline: ‘Ik heb ze met tranen over mijn wangen bekeken. wat gaaf is het geworden. Zo bijzonder om het van een andere kant te zien en zo opnieuw te ervaren. Onbetaalbaar!’

Lieve Eline en Mark, ik vond het een eer om de geboorte van jullie derde kindje te mogen vastleggen! Geniet van jullie mooie gezin.

Liefs Sandra