‘Een geboortefotograaf bij je bevalling?? Waarom zou je dat willen?? Toen ik tien jaar geleden begon als geboortefotograaf hoorde ik bij een heel klein clubje vrouwen die hetzelfde werk deed. Geboortefotografie was nog nauwelijks bekend in Nederland.

Bloederig

Ik moest dan ook altijd uitleggen en soms bijna verdedigen waarom ik als geboortefotograaf werkte. ‘Waarom wel bij je huwelijk een fotograaf maar niet op de mooiste dag van je leven, als je kindje geboren wordt?’ Dat zette de mensen aan het denken. En begrepen ze het beter. Helemaal als ik dan de geboortefoto’s liet zien. ‘Wauw, maar dat is mooi, je ziet eigenlijk helemaal niks intiems of bloederig.’ Want die associatie roept geboortefotografie vaak op.

Kennismakingsgesprek

Inmiddels is geboortefotografie veel bekender en normaler gelukkig geworden. Er zullen altijd mensen zijn die het niks vinden en dat is natuurlijk helemaal prima. De twijfelaars gaan vrijwel altijd om als ik op kennismakingsgesprek ben geweest en de foto’s laat zien. ‘Maar die foto’s wil ik ook, met mijn baby!’

Herinneringen

Voor, tijdens en na de bevalling leg ik de emoties en de momenten vast, zodat de ouders en het kindje herinneringen voor het leven hebben. De waarde van geboortefotografie is niet in geld uit te drukken. De foto’s kunnen ook als traumaverwerking dienen als een eerdere bevalling niet fijn is verlopen. Ik heb ook inmiddels geboortereportages vastgelegd waarbij een opa of oma helaas daarna is overleden. Kun je je indenken hoe belangrijk die foto’s voor de familie nu zijn? Of een geboortereportage waarbij de papa ernstig ziek was en niet lang meer te leven had. Zijn zoontje heeft zijn vader nooit gekend maar hij heeft wel foto’s van zijn vader met hem in zijn armen.

Intens

Ook als een bevalling heel snel gaat, weet je vaak niet wat er allemaal is gebeurd. Ik leg als geboortefotograaf alles vast met de camera maar ook op papier, zodat je het geboorteverhaal kunt nalezen. Er gaat sowieso veel langs je heen, er gebeurt zoveel en het is zo intens. Die foto’s en het verhaal worden naarmate de tijd verstrijkt steeds belangrijker. En die waarde is niet in geld uit te drukken.

Wil je vrijblijvend kennismaken, dan kan dat altijd. Ik kom bij jullie langs om alles uit te leggen over geboortefotografie en te laten zien. Stuur mij een mailtje en ik neem snel contact met jullie op