AMSTERDAM – Op 27 maart krijg ik ’s avonds een berichtje van Jaap. ‘Het is alweer een tijdje geleden, maar we zijn inmiddels weer zwanger. Dit keer een tweeling. Erg spannend en onzeker, maar we willen jou er wel weer graag bij hebben als geboortefotograaf, net zoals bij Mae (zie voor die geboortereportage: https://www.sandrinosgeboortefotografie.nl/2015/12/24/de-geboorte-van-mae/)

Ik val nog net niet van mijn stoel! Wauw, een tweeling, hoe gaaf is dat! Ik vraag gelijk wanneer Carina is uitgerekend, want ik heb net mijn zomervakantie geboekt. Angstvallig wacht ik het antwoord af, laat het alsjeblieft niet tijdens mijn vakantie zijn….Jaap laat weten dat de officiële datum 2 oktober is, maar dat de verwachte bevalling rond de 36 weken is, dus begin september. Pffff, gelukkig, ik ga 11 september weg, dus dat moet gaan lukken.

We spreken gelijk af voor een kop koffie bij hen thuis en op zondag 8 april bel ik bij ze aan in Volendam. Daar tref ik Mae ook, wat een heerlijk grietje. Ze kijkt even de kat uit de boom, maar al snel komt ze nieuwsgierig bij me kijken naar de fotoboeken.

Verloren

Carina en Jaap vertellen dat ze een baby met 15 weken hebben verloren. Het kindje had het syndroom van Down en het hartje was niet goed. Bijna hadden ze mij gebeld voor foto’s tijdens de bevalling, maar uiteindelijk hebben ze het zelf met zijn tweeën in het AMC ter wereld gebracht. Heftig maar ook mooi, vertellen ze.

Nu is Carina zwanger van een ééneiige tweeling, hoe bijzonder is dat! De geboorte zal weer in het OLVG Oost plaatsvinden, net als bij Mae.

Op 10 juli laat Jaap weten dat ze op controle zijn geweest (de tweeling is nu 28 weken) en dat de eerste in een stuit ligt. Het zou dus goed een keizersnede kunnen worden. Drie jaar geleden heb ik daar tot ieders tevredenheid een keizersnede gefotografeerd, maar helaas is het nu niet meer toegestaan.  Jaap houdt me in die weken op de hoogte over de gesprekken van hun kant in het ziekenhuis.

Datum

Op 21 augustus laat Jaap weten dat de datum voor de keizersnede voor de twee meisjes ingepland is: vrijdag 7 september. Wauw, Jaap heeft straks drie meiden. ‘Eigenlijk vier als je Carina ook meetelt’, appt Jaap terug. Carina kan niet wachten tot het zover is, ze heeft het lichamelijk erg zwaar.

Die vrijdagochtend meld ik me om 08.00 uur in het OLVG Oost. Carina, Jaap en haar moeder zijn naar een kamer gebracht, maar daar doet de tv het niet. Carina wil graag naar een andere kamer en gaat dat regelen bij het personeel. En dat lukt, ze kunnen naar een andere kamer waar de tv het wel doet. Carina is moe en zou graag willen slapen. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat er 2 baby’s van 36 weken in haar buik zitten. Ze heeft zelfs geen strepen op haar buik. Wel ziet ze op tegen de ruggenprik.

We kletsen gezellig wat af om de tijd te doden, want de planning van 09.00 uur is al verschoven naar 11.27 uur. Mae kan niet wachten tot haar zusjes er zijn, die ze Puck en Pien noemt of Vlinder en Pip. Ook Carina kan niet wachten tot de meisjes er zijn. Het was voor haar een hele zware zwangerschap, waarbij de organen flink in de verdrukking zijn gekomen, ze een lage bloeddruk had en in de laatste week zelfs 1,5 kg is afgevallen. Ook het slapen gaat al een tijd niet lekker meer. En nu moet ze nuchter blijven en dat valt ook niet mee.

Jaap gaat alvast spullen uit de auto halen en grapt dat Carina vast wat moet gaan puffen om in de stemming te komen. In Volendam barst de kermis vandaag los, maar daar geven Jaap en Carina niet om. Zij hebben nu hele andere dingen aan hun hoofd!

Operatiehemd

Terwijl we wachten komt ineens de verpleegkundige binnen dat we eerder mogen! Jeetje, opeens gaat het heel snel. Carina schiet in de stress en krijgt spontaan migraine. Ze wordt in het operatiehemd gehesen en probeert haar ogen nog even dicht te doen om rustig te worden. Daarna gaan we richting o.k. waar ik afscheid van zie neem bij de deur en op de gang ga wachten. Ik had nog een hele kleine hoop dat ik toch mee mocht, maar helaas. De verpleegkundige neemt de camera van Jaap mee en belooft heel veel foto’s te maken. Ik geef haar nog wat laatste instructies mee.

Het wachten duurt ontzettend lang. Ik zit te rekenen en begin me een beetje zorgen te maken, omdat een keizersnede meestal zo gepiept is. Nu zijn het er wel twee natuurlijk.

Baby 1 en baby 2

Ik loop wat heen en weer op de gang en dan gaat eindelijk de deur open! Jaap met de kinderartsen en: twee kleine meisjes in een couveuse. Met mutsjes met baby 1 en baby 2 erop! Alles is goed gegaan!

We gaan snel naar de afdeling, waar Carina haar moeder ook op is van de zenuwen. Baby 1 had even wat opstartproblemen, maar verder doen ze het goed. De verpleegkundige weegt ze om beurten: baby 1 weegt 2578 gram en baby 2 2426 gram. Wat een poppetjes! Ze worden na het wegen bij Jaap op zijn borst gelegd. Baby 2 lijkt wat actiever te zijn. Omdat het wat langer duurt eer Carina terugkomt (zij voelt zich niet zo lekker door de morfine die ze kreeg), besluit de verpleegkundige de meisjes alvast wat melk te geven. Dat drinken ze beiden gulzig op, waarna Jaap ze weer op zijn borst krijgt. Jaap heeft het bloedheet met zijn twee dochters en de zon op zijn rug. De namen van de meisjes houdt Jaap nog even geheim tot Carina terug is. 

Gelukkig komt na een tijdje een lachende, maar witte Carina weer terug naar de afdeling.  Ze krijgt eindelijk haar dochters in haar armen, Bo en Lux. Daarna komt Mae met haar opa en oom haar zusjes bewonderen. Zo lief hoe ze naar haar zusjes kijkt! Al snel staat de kamer vol met familie en gaan de zusjes van hand tot hand.

Mae krijgt cadeautjes en ballonnen en mag haar zusjes op schoot nemen. Ze kijkt nu al zo verliefd naar ze! Ook wil ze de buik van Carina zien, die alweer bijna plat is.

Bo en Lux krijgen nog een keer een flesje en moeten goed warm gehouden worden, want ze zijn inmiddels wat afgekoeld. Ze zijn aangekleed en moeten met kruik in hun bedjes liggen. Voor mij ook het moment om afscheid te nemen van deze gelukkige familie.

Jaap en Carina, geniet met jullie mooie meiden en bedankt dat ik er weer bij mocht zijn om dit voor jullie vast te leggen. Mijn eerste tweeling 😉

Liefs Sandra