Ik ontmoet Laure en Joost op een mooie zomeravond in hun huis in Amsterdam. Ze willen dolgraag een geboortereportage van hun eerste kindje, een jongetje, laten vastleggen door een geboortefotograaf. De uitgerekende datum is 5 juli en de wens is er om thuis in bad te bevallen.

Na het vrijblijvende kennismakingsgesprek laten ze weten dat ze mij er graag bij willen hebben voor de geboortereportage. Ik verheug me nu al op deze bevalling, zo’n relaxed leuk stel!

EK voetbal

In aanloop naar de uitgerekende datum houden we via de groepsapp contact. Het Nederlands elftal speelt in die weken het EK voetbal, maar vliegt er in de achtste finale uit op 27 juni. Dus daar hoeven we ons niet meer druk om te maken.

Op 3 juli laat Laure weten dat ze om de 6/8 minuten een wee heeft. Soms stopt het weer, soms is er meer tijd tussen een wee. De verloskundige is op de hoogte, maar komt langs als de weeën regelmatiger komen.

Ziekenhuis

Een paar uur later informeer ik hoe het gaat. De weeën komen iets sneller maar nog niet snel genoeg. Ook tegen 00.00 uur is dat de stand van zaken, alhoewel de weeën wel wat zwaarder worden. De verloskundige wordt gebeld, omdat Laure ook last heeft van de zijkant van haar buik. Uiteindelijk gaan ze naar het ziekenhuis in Amstelveen voor pijnstilling en weeënopwekkers.

Galgje spelen

Om 11.15 uur arriveer ik in het ziekenhuis om de geboortereportage te gaan vastleggen. Laure heeft dan 8 centimeter ontsluiting. Ik tref een relaxed stel aan, dat zich vermaakt met galgje spelen op het whiteboard. Ze balen dat ze geen spelletjes hebben meegenomen om de tijd te verdrijven. Omdat Laure een ruggenprik heeft gehad, voelt ze geen pijn.

Bevalling

We kletsen vervolgens heel wat af (onder andere over een Indonesisch rolkussen, die ik gelijk de volgende dag bestel), om de tijd wat te doden. Ik schiet hier en daar een foto, maar er gebeurt natuurlijk nog niet heel veel. Laure en Joost facetimen nog met wat familie. Tot het moment daar is dat Laure weer pijn begint te voelen. Ze zucht de weeën mooi weg en in de verloskamer wordt alles in gereedheid gebracht voor de bevalling.

Navelstreng

Om 17.07 uur mag Laure gaan persen en om 18.18 uur wordt een prachtig jongetje geboren met de naam Billy. Dolgelukkig zijn Laure en Joost en ze laten hun emoties de vrije loop. Joost knipt de navelstreng door en Billy wordt nagekeken en gewogen: 4040 gram. Hij doet het perfect en drinkt al voorzichtig aan de borst.

Een domper voor Laure en Joost is dat de placenta niet loskomt, waardoor Laure naar de ok moet. Joost blijft achter met Billy en ik leg die momenten allemaal vast als hij huid op huid met zijn zoon zit.

Selfie

De operatie verloopt goed voor Laure en ze keert terug met een ijsje in haar hand naar de kamer, waar Joost en Billy lekker op bed liggen. Joost geeft Billy snel aan Laure en ze maken hun eerste selfie als gezin van drie. Ik neem afscheid van het dolgelukkige stel. Zo blij dat alles goed is gegaan.

Lieve Laure en Joost, bedankt dat ik de geboortereportage van Billy heb mogen vastleggen voor jullie! Heel veel geluk met zijn drieën.

Ziekenhuis Amstelland , bedankt weer voor de hele fijne ervaring bij jullie. Het is erg prettig werken bij jullie.

Liefs Sandra