Eind mei krijg ik een berichtje van Yvette. Ik heb de geboortereportage van hun eerste dochter mogen vastleggen (zie https://sandrinosgeboortefotografie.nl/bevalling-utrecht/) en ze vraagt nu of in eind november nog een plekje heb. Hoe leuk dat ik weer gevraagd word voor een geboortereportage! Nummer twee staat voor 28 november gepland.

Fiene, hun dochter, is in het ziekenhuis geboren. De bevalling zette maar niet door thuis waardoor Yvette een ruggenprik kreeg in het ziekenhuis. Al met al best een lange bevalling. ‘We hopen nu op een snelle thuisbevalling in bad’, schrijft Yvette. Dat hoop ik voor hen ook.

Begin november wordt het bevalbad thuis bezorgd. Ik ga nog een weekje naar Dubai en ben voor de 38 weken weer terug. Yvette is er wel klaar mee, want met Fiene erbij is het best pittig.

Vliezen gebroken

Op 14 november gaan de 38 weken in en tot mijn verbazing ontvang ik vrijdag 15 november om 05.53 uur al een berichtje van Yvette, dat haar vliezen zijn gebroken die nacht! Jeetje, die zag ik nog niet aankomen. De rest van de dag rommelt het wat, maar meer ook niet. Het is te hopen dat de weeën gaan doorzetten, want dan mag Yvette thuis bevallen.

Om 16.30 uur moeten ze voor controle naar het Diak en heeft Yvette helaas nog steeds geen weeën. Ze moet een uurtje ter controle blijven en mag dan weer naar huis. Als de weeën niet vanzelf op gang komen, moet ze zaterdag weer op controle komen en wordt ze zondag ingeleid. Ze gaat die vrijdagavond vroeg naar bed en Daan neemt het stokje over. Hij stuurt mij om 06.09 uur de volgende ochtend een berichtje dat de weeën sterker worden en dat ze voor controle naar het Diak gaan om te kijken of de bevalling ook echt gestart is. 

Auto

Anderhalf uur later stuurt Daan een update dat ze in het ziekenhuis zijn en dat Yvette 3 cm ontsluiting heeft. Om 08.15 uur stap ik in de auto op weg naar Utrecht. Fijn dat de bevalling zelf begonnen is in plaats van een inleiding. Op naar een mooie geboortereportage!

In kamer 414 treft ik Yvette in bad aan. Ze hebben het bevalbad van thuis meegenomen en prachtig voor het raam gezet. Blijer kun je mij niet krijgen! Een daglichtbevalling in bad, wauw. Nu hopen dat de baby ook overdag geboren gaat worden. Net als bij Fiene weten Yvette en Daan ook nu niet wat het geslacht van de baby is. Zo leuk! ‘We hebben als projectnaam Frits gebruikt, bij Fiene was dat ‘Arie’, vertelt Yvette tussen de weeën door. 

Ontspannen

Yvette vindt het zalig in bad. Ze kan zich veel beter ontspannen en de weeën opvangen. Wel is ze bang dat ze net als bij Fiene persweeën krijgt als ze nog niet zover is qua ontsluiting. Daan probeert haar gerust te stellen. 

Er hangt een hele serene mooie sfeer in de kamer. De verpleegkundige die ook bij Fiene dienst had, is er nu weer. Om 10.00 uur moet Yvette het bad uit zodat de verloskundige (vk) de ontsluiting kan meten: 6 centimeter. Dat gaat de goede kant op! Yvette gaat gelijk nog even naar de wc en daarna weer het bad in. De vk zet voor de zekerheid een draadje op het hoofd van de baby, zodat ze de baby beter in de gaten kunnen houden. Zodra Yvette weer in bad gaat kan ze zich gelijk weer goed ontspannen.

Paniek

De weeën worden heftiger en Yvette heeft meer moeite om ze weg te zuchten. Ze vloekt en kreunt af en toe zachtjes. Tussendoor komt een verpleger bloedprikken bij Yvette, die dat allemaal niet zo door meer heeft. Ze raakt een beetje in paniek omdat ze niet meer weet hoe ze de weeën moet opvangen en vraagt Daan om op het belletje te drukken. Hij mag haar hand niet meer loslaten, ze heeft hem echt nodig nu. 

Om 10.44 uur geeft Yvette aan dat ze echt persdrang begint te krijgen maar dat ze bang is dat ze nog niet mag persen. Het is druk op de afdeling en het duurt een tijdje eer de vk weer komt kijken. ‘Ik weet niet of ik al mag persen maar ik houd het niet meer! Ik kan niet anders dan oergeluiden maken’, roept Yvette.

Watje met alcohol

Alles wordt in de verloskamer in gereedheid gebracht en de vk checkt terwijl Yvette in bad zit de ontsluiting: 8 cm. Er zit toch nog een randje voor. Omdat de baby het wat lastiger begint te krijgen stelt de vk voor om op bed te komen liggen. Ze wil ook Yvette haar blaas nog leegmaken. Daan vraagt voor de zekerheid alvast een watje met alcohol. Dat heeft hem vorige keer op de been gehouden. 

Op bed meet de vk 9 cm en is het nog een kwestie van een klein randje wegpuffen. Yvette krijgt nog de keuze om in bad te bevallen, maar de vk adviseert toch op bed omdat ze zo het kindje beter in de gaten kunnen houden. Daar zijn Yvette en Daan het mee eens.

Navelstreng

Om 10.58 uur mag Yvette gaan persen en helpt de vk met het laatste randje mee. Yvette kan helemaal niks meer met de weeën. Omdat de vk ziet dat de baby het niet leuk meer vindt, besluit ze dat de baby snel geboren moet worden. In drie persweeën is de baby daar om 11.20 uur! De navelstreng zat om het hoofdje heen, vandaar dat de baby het niet leuk meer vond. Maar wat is het?? Daan heeft het al gezien en Yvette gevoeld: een jongetje! Wat een blijdschap en emoties! Het prachtige jongetje krijgt de naam Noud mee in plaats van Frits 😉 Daan mag de navelstreng doorknippen en is zo opgelucht dat hij niet flauw is gevallen deze keer. 

De familie wordt via FaceTime gesprekken ingelicht en is allemaal verrast dat de baby nu al geboren is. Ook Fiene, die bij opa en oma is, ziet haar broertje op beeld. De familie wordt uitgenodigd om naar het ziekenhuis te komen. De verpleegkundige weegt Noud, 3778 gram, waarna Yvette hem gaat aankleden en aan de borst legt. Hij snapt nog niet helemaal wat de bedoeling is.  Intussen gaat Daan het bevalbad opruimen, want als de familie ook nog komt is er geen ruimte meer in de kamer. 

Grote zus

Fiene komt met Daan zijn ouders als eerste haar broertje bekijken. Ze bekijkt hem met grote ogen en heeft daarna meer aandacht voor haar moeder en opa. Daarna komen Yvette haar ouders en zus dolgelukkig en trots de kamer in. Iedereen bewondert Noud terwijl Fiene de aandacht probeert te trekken van de beide opa’s. Voor de geboortefotograaf extra leuk om Fiene weer te zien en deze ontmoeting vast te kunnen leggen met haar zusje voor deze geboortereportage.

Yvette legt Noud aan voor de borstvoeding en nu snapt Noud het wel. Daan zijn ouders vertrekken, als de zus van Jandaan ook nog snel langskomt. Met ook nog een cadeautje voor Fiene, een houten fotocameraatje. En daar weer Fiene gelijk raad mee, zo lief! Wie weet legt ze vver 20 jaar zelf geboortereportages vast. 

Geboorte- en kraamreportage

Als ze moe begint te worden nemen Yvette haar ouders haar mee naar huis. Ook ik neem afscheid van het dolgelukkige stel. Zo fijn dat ik ze later bij een kraamreportage nog een keer mag ontmoeten (zie voor kraamreportages https://sandrinosfotografie.nl/portfolio-items/kraamreportage/)

Lieve Yvette en Daan, nogmaals superfijn dat ik er weer bij mocht zijn om de geboortereportage te maken! En wat is het een prachtige bevalling geworden, zoals je hoopte. 

Liefs Sandra